Download brochure

Gratis brochure
oorsprong en betekenis pioenroos

De oorsprong en betekenis van pioenroos

  • Blog
  • 11 maart 2021

De oorsprong van de pioen

De pioenroos komt oorspronkelijk uit China. Dit gewas is familie van de paeoniaceae-familie. Hoewel in de naam het woord ‘roos’ zit, is het dus geen familie van de roos.  De pioen werd in China vooral geteeld door haar wortels. Deze zouden werkzaam zijn als een soort geneesmiddel. De wortels van een pioenroos zouden namelijk een bloedstelpende en koortsverlagende werking hebben. De pioen is vernoemd naar een student van Asclepius, de Griekse God van de medicijnen en genezing. Deze student heette Paeon. Uiteindelijk is de naam bepaald door de Griekse legende Zeus.

De betekenis van de pioenroos

De pioenroos is oogverblindend en is een zeer gewilde bloem. De betekenis van de pioen is nog net even iets mooier. Een pioenroos staat namelijk voor de liefde en voor bloeiende romantiek. Ze worden daarom ook vaak gegeven aan stellen die 12,5 jaar getrouwd zijn. Daarnaast staat de pioen ook voor geluk en voorspoed. De bloem is dus niet alleen mooi, maar heeft ook een prachtige betekenis.

Vanaf ongeveer 1800 kwam de pioenroos naar Europa en Amerika. Deze werden pas aan het einde van de 19e eeuw uitgebreid veredeld en gekruist. Omdat deze in deze tijd uitgebreid werden veredeld,  kunnen we nu genieten van de vele soorten pioenen. Dit zijn er inmiddels duizenden. Deze bloeien nu prachtig en zijn geschikt als tuinplant.