Download brochure

Gratis brochure
pioen stekken

Wat zijn pioen stekken en hoe vermeerder je deze? 

  • Blog
  • 8 juni 2021

Er zijn vele soorten pioenrozen. Deze zijn verkrijgbaar in allerlei kleuren zoals roze, rood, geel en wit. Een pioenroos bloeit voort uit een stek. Wij leggen in deze blog kort uit wat een pioenroos stek is, wanneer deze gezaaid moet worden en hoe je deze kunt vermeerderen.

Wat zijn pioen stekken?

Pioenrozen worden na een aantal jaren gerooid en vermeerderd. Een pioenroos heeft bijna altijd een knolvormige wortelstok en in dit proces van rooien en vermeerderen wordt deze wortelstok gescheurd of gesneden. Hierdoor ontstaan er stekken. Deze wortelstekken worden na het scheuren of snijden in een speciaal bad gelegd en vervolgens worden deze gedroogd. Na dit proces kunnen de stekken opnieuw geplant worden en kunnen er in de toekomst nieuwe pioenrozen bloeien.

Wanneer moeten pioenen gezaaid worden?

Het beste moment om de stekken van een pioenroos te zaaien, is in de vroege herfst. Rond deze tijd is de bodem namelijk het meest voedzaam en vochthoudend en dit hebben pioenrozen nodig. Daarnaast is het ook belangrijk dat de pioenen op een plek worden geplant waar een aantal uur zonlicht per dag is, maar ook een aantal uur schaduw. Het zaaien van pioenrozen in de vroege herfst zorgt er dus voor dat ze sneller en beter bloeien.

Hoe vermeerder je pioenroos stekken?

De pioenroos heeft een wortelstok. Deze kan gesneden of gescheurd worden. Het is niet gemakkelijk om deze te vermeerderen. Er is een flinke kracht nodig om deze wortelstokken in deeltjes te snijden. Wanneer je deze snijdt, kun je het in deeltjes verdelen. Zo kun je dus één pioenroos vermeerderen, zodat je meerdere stekken overhoudt. Deze kun je vervolgens in een speciaal bad leggen. Hierna moeten deze gedroogd worden in een droge omgeving met een warme temperatuur. Na het drogen kunnen deze wortelstekken geplant worden.

Groot & Groot: productie van pioenroos stekken

Wilt u meer weten over stekken of bent u benieuwd naar de prijzen?  Dan kunt u vrijblijvend contact met ons opnemen. Het is ook mogelijk om ons direct te mailen: info@grootgroot.nl of te bellen: +(31)(6) 110 60 243.