Download brochure

Gratis brochure

Maak kennis met de pioenen stekken teelt van Groot & Groot Pioenen

  • Blog
  • 18 februari 2021

Zoals jullie waarschijnlijk al weten streeft Groot & Groot Pioenen naar de beste kwaliteit pioenen stekken. Middels deze blog willen wij graag uitleggen welke maatregelen en methodes wij toepassen om onze klanten van deze hoge kwaliteit te kunnen voorzien.

Pioenen stekken teelt van Groot & Groot Pioenen

De teelt periode van pioenen stekken geldt vanzelfsprekend als de basis om kwaliteit stekken te kunnen aanleveren aan onze klanten. Er zijn een aantal zaken waar wij als Groot & Groot Pioenen nadrukkelijk op focussen tijdens de teelt:

Allereerst proberen wij de volledige teelt van de stekken in eigen beheer te houden. Dit zorgt ervoor dat wij het hele teelt proces zelf kunnen beïnvloeden en sturen. Groot&Groot Pioenen heeft strenge selectievoorwaarden voor de nieuwste soorten die wij testen uit de veredeling. Daarna kiezen wij voor de soorten specifiek per soort bepaalde gebieden uit waar de grondsoort het meest gunstig is voor het telen van pioenstekken. Doordat Groot & Groot Pioenen het liefst zelf de teelt uitvoert voor alle verkochte stekken is het noodzakelijk dat wij een zeer breed assortiment hanteren om al onze klanten in hun vraag te kunnen voorzien. Het vernieuwen en innoveren van ons assortiment is dan ook één van onze speerpunten, dit heeft in het verleden geresulteerd in meerdere succesvolle pioenen rassen die Groot & Groot exclusief kan aanbieden aan haar klanten.

Tijdens de teelt periode vinden er meerdere controlemomenten plaats om de kwaliteit van het eindproduct te kunnen hanteren. Zo doet Groot & Groot Pioenen zeer regelmatig uitgebreide grondmonsters om te kunnen bepalen welke groeistoffen de stekken kunnen gebruiken om optimale groei te kunnen waarborgen. Daarnaast worden alle productievelden meerdere malen gecontroleerd op soortechtheid en virus om zo de kwaliteit van de partijen te waarborgen. Tevens gebruikt Groot & Groot de nieuwste teelttechnieken tijdens het planten, de teelt zelf, oogt en verwerking.

foto op land

Planten, rooien en verwerken van pioenen stekken bij Groot & Groot Pioenen

Groot & Groot Pioenen gebruikt voor haar stekken teelt de nieuwste machines voor zowel planten, oogst en verwerking. Wij zijn continue met onze toeleveranciers van machinerie in gesprek om onze machines te blijven innoveren, dit gebeurd veelal door maatwerk toe te passen. Bij het innoveren van de oogst en verwerkingsprocessen gaat kwaliteit altijd boven efficiëntie. Als wij denken dat efficiëntie ten koste gaat van kwaliteit, dan voeren wij die innovatie niet door.

Naast de machines en techniek zijn de mensen die met het product werken nog veel belangrijker. Groot & Groot Pioenen staat voor kwaliteit. Deze kwaliteit wordt gerealiseerd door de mensen die het product door hun handen laten gaan. Groot & Groot Pioenen heeft beschikking tot zeer ervaren werknemers die al jaren achtereen werkzaam zijn bij Groot & Groot Pioenen. Wij proberen de werkomstandigheden voor ons personeel zo aangenaam mogelijk te maken om personeel voor langere periodes aan ons te kunnen binden. Een goed voorbeeld hiervan is het werknemersverblijf wat in 2019 bij Groot & Groot Pioenen gerealiseerd is. Op het terrein kunnen nu 28 werknemers naast het bedrijf woonachtig zijn.

Verpakken en opslag bij Groot & Groot Pioenen

Naast de teelt, techniek en personeel zijn verpakkings-en opslag faciliteiten tevens doorslaggevend in de kwaliteit van het eindproduct. Groot & Groot Pioenen heeft in 2019 geïnvesteerd in nieuwe koel en opslag faciliteiten die uitgerust zijn met de nieuwste technieken. Dit zorgt voor een optimaal klimaat tijdens het verwerken en opslaan van onze pioenen stekken.

Het verpakken van onze pioenen stekken gebeurd zorgvuldig door ervaren personeel. Wij gebruiken potgrond om de stekken te beschermen tegen uitdroging tijdens transport, en tevens de start van het wortelen te bevorderen. Zie onderstaande foto’s voor een impressie.

Export van pioenen stekken bij Groot & Groot Pioenen

Groot & Groot pioenen verkoopt haar pioenen stekken in meer dan 25 landen wereldwijd. Wij beleveren zowel grote als kleine afnemers. Om een voorbeeld; wij leveren van heel exclusieve soorten waarvan klanten 3 stuks bestellen tot klanten die tienduizenden stekken per soort bestellen voor het aanleggen van nieuwe snijbloemprojecten.

Doordat Groot & Groot Pioenen wereldwijd levert, is er binnen het bedrijf veel ervaring aanwezig als het aankomt op export regulatie. Tevens heeft Groot & Groot Pioenen samenwerkingsverbanden met meerdere grote transport bedrijven die gespecialiseerd zijn in het transporteren van agrarische producten. Hierdoor kunnen wij de klant een efficiënte logistieke afhandeling van leveringen aanbieden, die tevens voldoet aan een hoge kwaliteit.

Voordat onze pioenen stekken geëxporteerd kunnen worden, worden deze altijd gekeurd door de Naktuinbouw. De Naktuinbouw keurt fysiek tijdens de veldkeuring de pioenen stekken op afwijkingen, ziektes en kwaliteit. Als aan één van deze voorwaarden niet wordt voldaan, kunnen de pioenen stekken niet geëxporteerd worden. Tevens faciliteert Groot & Groot Pioenen de pre-clearance voor zendingen naar de Verenigde Staten en Canada.

Wat bepaald de kwaliteit van Pioenen stekken?

Middels onderstaande tekst willen wij graag inzicht geven waar u als klant op kan letten als het aankomt om het bepalen van de kwaliteit van pioenenstekken.

Allereerst is het aantal ogen/neuzen op de stekken zeer belangrijk. Uit de neuzen op de stekken zullen pioenenstelen groeien die er in de eerste 2 jaar na aanplanten van de stek voor moeten gaan zorgen dat de pioen stek zich goed ontwikkeld. Er zijn grofweg 3 verschillende maten die wij bij Groot & Groot hanteren om het aantal neuzen op een stek aan te geven: 2/3 neuzen, 3-5 neuzen en 5-7 neuzen. Elke categorie heeft tevens zijn eigen prijsklasse.
Naast de neuzen zijn ook de wortels van de pioen stek een belangrijk aspect als het gaat om het bepalen van de kwaliteit. De kleur van de wortels dient egaal bruin gekleurd te zijn. Zwarte wortels zijn vaak een indicatie van te veel water tijdens de teelt. Op de egaal gebruinde wortels tonen zich idealiter nieuwe dunne witte haarwortels. Dit is een ultiem teken van gezonde stekken die staan te poppelen om te gaan groeien.

Naast de neuzen en ogen zijn uniformiteit en soortechtheid belangrijke aspecten. Als klant wilt u geen partij aankopen waar het uitgangsmateriaal niet zuiver is. Er is niets mooiers dan een uniforme partij pioenen bloemen op de veilingkar. Het lastige met uniformiteit en soortechtheid is dat u dit als klant aan de stek zelf bijna nooit kunt afleiden. U moet hierin u leverancier vertrouwen, dit is tevens één van de redenen dat wij bij Groot & Groot veel aandacht besteden aan beide aspecten.

Naast, neuzen, wortels en uniformiteit wordt de kwaliteit van uw aankoop ook beïnvloed door advies, service en aftersales van uw leverancier. Bij Groot & Groot Pioenen hebben wij een enorme ervaring met het telen van pioenen in verschillende gebieden. Wij kunnen klanten op maatwerk adviseren welke pioenen soort het beste presteren in welke omstandigheden en welke teelttechnieken hiervoor het beste gebruikt kunnen worden. Door dit stukje extra service aan onze klanten te bieden, proberen wij als Groot & Groot Pioenen onze kwaliteit van verkoop te verhogen en onderscheiden wij ons van andere leveranciers.