Download brochure

Gratis brochure

Pioenrozen verzorgen – De ultieme gids!

  • Blog
  • 11 maart 2021

Er zijn wel 1000 soorten pioenrozen in allerlei kleuren. De meest voorkomende kleuren zijn rood, wit, geel en roze. Deze bloem is een vaste plant en dit betekent dat hij meerdere malen in zijn levensduur kan bloeien. Hierbij is het belangrijk dat de pioen goed verzorgt wordt. In deze blog leggen wij uit wanneer de bloeitijd is van deze bloem, hoe deze verzorgt moet worden en hoe deze bloem gesnoeid moet worden.

Wanneer is de bloeitijd van de pioenroos?

De pioen kent een bloeitijd van ongeveer 2 maanden. Deze bloeit over het algemeen in de maanden mei en juni. De bloeitijd van een pioenroos is dus niet heel lang. Deze bloem is namelijk afhankelijk van de weersomstandigheden. De bloeitijd van de pioen is in Nederland dus aan het einde van de lente. Rond deze tijd blijft het langer licht buiten en zijn de temperaturen hoger.

Hoe moet de pioenroos verzorgd worden?

Het is belangrijk dat pioenrozen minimaal vijf uur per dag zon krijgen. Zo kunnen de bloemen het beste bloeien. Daarnaast is het belangrijk dat de grond voedzaam is. De grond mag dus niet uitdrogen en moet regelmatig water krijgen. Dit water moet ook weer gemakkelijk weg kunnen lopen, zodat de wortels niet verrotten.

De pioenroos kan zowel bloeien in de volle grond als in een pot. In beide gevallen kunnen de stengels van de bloem steun gebruiken, want deze zijn vaak best zwaar. U kunt daarom ervoor kiezen om een aantal stengels af te snijden en bijvoorbeeld in een vaas te zetten. Hierbij is het belangrijk dat de pioen altijd minstens 2 stengels moet behouden. Deze zijn namelijk nodig om opnieuw te kunnen bloeien in het volgende jaar.

De volgende dingen zijn dus belangrijk bij het verzorgen van de pioen:

  • Minimaal 5 uur zonlicht per dag
  • Voedzame grond en de bloem regelmatig water geven
  • Water moet gemakkelijk weg kunnen lopen
  • Stengels van pioen ondersteunen

Hoe moet je een pioenroos snoeien?

Een pioenroos moet in de herfst gesnoeid worden. Dit zijn in de maanden september en oktober. Het is niet noodzakelijk om pioenrozen te snoeien, want ze behouden meestal hun vorm. De pioen kan gesnoeid worden door de lelijke en/of verkleurde stengels weg te halen en de bloem bij te knippen. Het is hierbij belangrijk dat er minimaal 2 sterke stengels blijven staan, zodat ze het volgende jaar opnieuw kunnen bloeien. Wanneer de pioenroos te groot of te hoog wordt, dan kunnen de oudste takken worden verwijderd. De gezonde jonge stengels kunnen dan blijven staan.

Groot & Groot

Wilt u meer weten over pioenrozen of bent u benieuwd naar de prijzen?  Dan kunt u vrijblijvend contact met ons opnemen. Het is ook mogelijk om ons direct te mailen: info@grootgroot.nl of te bellen: +31 6 110 60 243.